Depresyon, anksiyete ve obsesif düşünceler, korlu ve intihar eğilimi gibi konularda uzmanlaşan Mark Wolynn Aile Takımyıldızı Enstitüsü ve Kuzey Kaliforniya Hellinger Enstitüsü Direktörüdür.
Kalıtsal aile travmalarının kim olduğumuza etkileri ve sorunların üstesinden gelmenin yollarını anlattığı Seninle Başlamadı kitabından sizler için seçtiğimiz 10 alıntı derledik.
Keyifli okumalar.
1-)
O zamanlar fark edemediğim şey, acı veren bir şeye direndiğimiz zaman sıklıkla kaçınmaya çabaladığımız acının süresini uzattığımızdı.
2-)
Ailemizi reddetmek sadece bizi kendimizden uzaklaştırır ve daha çok acı yaratır. Her iki öğretmenim de bunu görebildi. Benim körlüğüm hem gerçek hem de mecaz anlamdaydı.
3-)
Cevaplarımı gezegenin en ücra köşelerinde ararken iyileşebilmek için en harika kaynakların zaten benim içimde olduğunu, sadece ortaya çıkmayı beklediklerini anladım.
4-)
“Ailemizin öyküsü ‘bizim öykümüz’ dür. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, bu bizim içimizdedir, bize aittir.”
5-)
DNA’nızı değiştiremezsiniz ancak DNA’nızın işleyiş biçini değiştirebilirsiniz.
6-)
Ebeveynlerimizden, özellikle de annemizden yeterince ilgi görmediğimizde genellikle yaşamdan da yeterince zevk almayız.
7-)
İç görü, kendimizi anlama arayışının güçlüğünü tolere etmeye istekli olduğumuzda kazanılır.
8- )
En güçlü bağlar doğmamızı sağlayan insanlarla aramızdaki bağlardır. Kaç yıl geçerse geçsin, kaç tane ihanet olursa olsun ailede ne kadar mutsuzluk olursa olsun önemli değil. Kendi irademiz pahasına olsa bile bağımız devam eder.
9-)
Kim olduğumuz ve hayatımızın nasıl gelişeceğine ilişkin en erken görüntüler daha anne karnındayken oluşmaya başlar.
10-)
Aile bireyleri bir savaşta acı çektiğinde, öldüğünde ya da şiddet uyguladığında biz hayali bir travmatik mayın tarlasını miras olarak alırız.
